Spis treści
Aż 40 kg rocznie… tyle cukru spożywa statystyczny Polak każdego roku. Ta olbrzymia ilość bardzo negatywnie odbija się na naszym zdrowiu i prowadzi do wielu groźnych chorób.
Cukier to cichy zabójca, określany mianem białej śmierci. Jest dodawany do wielu niepozornych potraw i produktów spożywczych. Przyczynia się do chorób układu krążenia, udarów, nowotworów oraz otyłości i nadwagi, która niesie za sobą kolejne groźne konsekwencje.
Brytyjscy naukowcy na podstawie 10letniej obserwacji pacjentów w wieku od 37 do 73 lat zaobserwowali, że każdy wzrost spożycia węglowodanów, wiązał się jednocześnie z takim samym wzrostem chorób serca i aż 10-krotnie większym ryzykiem udaru. W przypadku udarów wystarczy codziennie spożywanie 95 gram cukru, czyli ok. 19 łyżeczek, aby znacznie zwiększyć ryzyko tej groźnej choroby.

Uważaj na odpowiedniki cukru w żywności.
Groźny jest sam cukier, ale też jego odpowiedniki tj. syrop glukozowo- fruktozowy, melasa, koncetraty soków owocowych, których jest pełno w żywności przetworzonej. Najpopularniejszym źródłem cukru na świecie są napoje słodzone i energetyki, fast foody, dopiero na kolejnych miejscach plasują się ciastka i inne słodycze. Mała puszka coli to aż 35 gramów cukru.
Coraz młodsze dzieci chorują.
Duża ilość cukru w diecie prowadzi do wyrzutów insuliny i cukrzycy typu 2. W gabinecie lekarskim pojawią się więc coraz młodsze osoby, a wiek obniżył się już do 12 lat. Znacznie wzrosła również ilość udarów i przedwczesnych zgonów.