Spis treści
Syrop glukozowo-fruktozowy jest tani i bardzo słodki. Te dwie cechy sprawiły, że pokochali go producenci żywności i zaczęli masowo dodawać do swoich produktów.
Oczywiście żaden cukier nie jest zdrowy i ten też nie jest wyjątkiem. Dietetycy i lekarze biją na alarm, przestrzegając przed tą niepozorną przezroczystą cieczą.
Syrop glukozowo-fruktozowy może przyczyniać się do wielu chorób w naszym organizmie.
Syrop jest znany już od lat 60. XX wieku i powstaje ze skrobi kukurydzianej. Jest tani i ma płynną formę, dlatego zastępuje w wielu produktach biały cukier. Znajdziemy go w napojach, lodach, sosach i słodyczach. To oczywiście tylko kilka produktów w których go znajdziemy. Tak naprawdę lista jest znacznie dłuższa. Niestety ma on więcej wad niż zalet. Naukowcy obwiniają go za epidemię otyłości na świecie i za coraz większą ilość chorób i nowotworów.

Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do:
- chorób wątroby
- cukrzycy
- insulinoodporności
- zaburzeń lipidowych
- nadciśnienia
- chorób serca
- zakrzepów
- szybszego starzenia
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia cukry proste w tym syrop glukozowo-fruktozowy powinny stanowić w naszej diecie maksymalnie 10%. Aby nie przekraczać tej normy wystarczy uważnie czytać etykiety i unikać produktów do których dodawane są substancje słodzące.