w

Syrop glukozowo-fruktozowy cichy zabójca naszej wątroby.

Alla Machutt, Getty Images

Syrop glukozowo-fruktozowy jest tani i bardzo słodki. Te dwie cechy sprawiły, że pokochali go producenci żywności i zaczęli masowo dodawać do swoich produktów.

Oczywiście żaden cukier nie jest zdrowy i ten też nie jest wyjątkiem. Dietetycy i lekarze biją na alarm, przestrzegając przed tą niepozorną przezroczystą cieczą.

Sponsorowane

Syrop glukozowo-fruktozowy może przyczyniać się do wielu chorób w naszym organizmie.

Syrop jest znany już od lat 60. XX wieku i powstaje ze skrobi kukurydzianej. Jest tani i ma płynną formę, dlatego zastępuje w wielu produktach biały cukier. Znajdziemy go w napojach, lodach, sosach i słodyczach. To oczywiście tylko kilka produktów w których go znajdziemy. Tak naprawdę lista jest znacznie dłuższa. Niestety ma on więcej wad niż zalet. Naukowcy obwiniają go za epidemię otyłości na świecie i za coraz większą ilość chorób i nowotworów.

Źródło: Towfiqu barbhuiya, Pexels
Sponsorowane

Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do:

  • chorób wątroby
  • cukrzycy
  • insulinoodporności
  • zaburzeń lipidowych
  • nadciśnienia
  • chorób serca
  • zakrzepów
  • szybszego starzenia

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia cukry proste w tym syrop glukozowo-fruktozowy powinny stanowić w naszej diecie maksymalnie 10%. Aby nie przekraczać tej normy wystarczy uważnie czytać etykiety i unikać produktów do których dodawane są substancje słodzące.

Zobacz również:

Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Sponsorowane