Spis treści
Dietetycy namawiają do wprowadzania do swojej diety zdrowych tłuszczów. Jednym z nich, który rządzi się dobrą sławą jest oliwa z oliwek. Okazuje się, że produkt produktowi nierówny i część z oliw w ogóle nie nadaje się do spożycia. Sprawdź czy nie masz na swojej półce któregoś produktu z listy.
Jak rozpoznać dobry produkt?
Dobra oliwa powinna pięknie pachnieć i doskonale smakować. Aby jej wartości zostały zachowane powinna być zamknięta w ciemnej butelce. Specjaliści wzięli pod lupę oliwy z oliwek dostępne na sklepowych półkach. Sięgnięto po drogie i tanie produkty, a wynik eksperymentu zaskoczył wszystkich. Spośród 22 oliw, które zostały przebadane tylko trzynaście z nich uznano za dobre jakościowo, dwie uzyskały ocenę zadawalającą, a aż siedem z nich nie przeszło testu.

Przebadano 22 oliwy z oliwek.
Eksperci niemieckiej fundacji Stiftung Warentest przebadali 22 oliwy po trzy butelki z każdej firmy. Każdą butelkę przebadano pod kątem parametrów chemicznych. Wzięto pod uwagę poziom izometrycznych diglicerydów, produktów degradacji chlorofilu i absorpcji UV.
Jakie oliwy z oliwek wypadły najgorzej w teście?
Najgorzej w testach wypadły oliwy z oliwek:
- Edeka
- Kaufland (ekologiczne i konwencjonalne)
- Fiore
- Penny
- Rewe (organiczne i konwencjonalne)
Która oliwa zwyciężyła?
Najlepiej w testach wypadła oliwa: Crudo Sei Cinique Zero Olio extra virgin d’oliva. Zwycięska oliwa pochodzi z południa Włoch i kosztuje 50 Euro za litr. Na drugim i trzecim miejscu znalazły się zdecydowanie tańsze produkty:
- extra virgin Bertolli Bio Originale dostępna w Edeka 24 (4 Euro)
- extra virgin Edeka Bio z Grecji dostępna w Edeka 24 (6,30 Euro)