Spis treści
Lawenda to roślina, która posiada masę cennych właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Łagodzi świąd wywołany ugryzieniem, relaksuje, pomaga w zasypianiu. Poza tym świetnie odstrasza komary, mole i rewelacyjnie smakuje w herbacie i nalewce. Aby pięknie kwitła należy o nią odpowiednio zadbać, a wiosna jest do tego najlepszą porą roku.
Warunkiem intensywnego kwitnienia i wzrostu jest skracanie pędów lawendy. Warto to robić początkiem wiosny. Dobrym momentem będzie końcówka marca i początek kwietnia. Istnieją szkoły, które mówią o tym, aby lawendę przycinać trzy razy do roku: na wiosnę, latem i jesienią.
Przycinaj pędy w ciepły, słoneczny dzień.
Lawenda szybko rośnie i się starzeje. Przycinanie rośliny na wiosnę ma na celu odmłodzić roślinę i sprawić, że będzie obficie kwitła, a także utrzymać zwarty przekrój krzewinki. Najlepiej robić to co roku dzięki czemu nie dopuścimy do „łysienia” krzewu. Nie tylko pora roku jest istotna, warto również zwracać uwagę na pogodę. Najlepszym dniem na przycinanie pędów jest dzień słoneczny i ciepły, dzięki czemu łatwiej będzie uniknąć chorób na które może chorować lawenda.
Trzy terminy w których możesz przyciąć lawendę.
Najważniejsze w pielęgnacji lawendy jest przycinanie starych pędów. Roślina w niedługim czasie wypuści nowe, które powinny być już obsypane kwiatami. Jeśli nie przytniemy krzewinki na przełomie marca/kwietnia warto to zrobić w lipcu lub we wrześniu.
Co przygotować z lawendy?
Warto wysuszoną lawendę zapakować do bawełnianych woreczków i umieścić w szafie. Możemy zmieszać wysuszone kwiaty z cukrem i dodawać do wypieków, lodów i herbaty. Zastosowań lawendy jest wiele, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
